Alle Schouten & Nelissen websites

De voordelen van nieuwsgierigheid

Zo’n 80% van de mensen streeft ernaar gelukkig te zijn. Maar vaak geeft deze zoektocht niet het gewenste resultaat. Want in een wereld waar het gras altijd groener lijkt aan de overkant, sta je bij voorbaat al 3-0 achter. Hoe kom je er dan? Nieuwsgierigheid is het antwoord. Deze waardevolle skill staat wereldwijd in de top vijf van belangrijke en bepalende factoren voor een plezierig, betekenisvol en gelukkig leven. Sandra Bruins, coach bij New Dawn en consultant, deelt in dit blog haar visie op deze skill.

In de basis is iedereen nieuwsgierig – kijk maar eens naar kinderen en hun nieuwsgierige blik op de wereld. Maar hoe ouder we worden, hoe meer we deze skill verliezen. “Toch blijft er altijd een vonkje bestaan, wat kan oplaaien tot een brandend vuur. Managers kunnen nieuwsgierigheid aanmoedigen door een open werkcultuur te hanteren, zelf veel vragen te stellen, brainstormsessie te organiseren en mensen aan te moedigen zich te blijven ontwikkelen door bijvoorbeeld coachingstrajecten- of trainingen aan te bieden. Hiermee help je niet alleen je werknemers vooruit, maar ook je hele organisatie.” vertelt Sandra. Verderop in dit artikel vertellen we je meer over waarom nieuwsgierige werknemers een positieve invloed hebben op een organisatie.

De voordelen van nieuwsgierigheid
Sandra Bruins (1)

Nieuwsgierigheid als drijfveer voor ontwikkeling

Nieuwsgierigheid wordt door veel mensen voor lief genomen of als negatief bestempeld: ‘Bemoei je met je eigen zaken’ is een bekende uitspraak. En uit onderzoek blijkt dan ook dat het merendeel van de medewerkers zich belemmert voelt bij het stellen van vragen, of bang is om als dom bestempeld te worden. Zonde!

“Nieuwsgierigheid mag best wat extra aandacht krijgen, want zonder deze skill sta je stil. Je zet geen stappen, neemt geen risico’s en zal niets nieuws ontdekken. Dankzij nieuwsgierigheid kunnen we ons ontwikkelen tot wie we zijn vandaag de dag,” vertelt Sandra.

“Ook om zelf stappen te zetten, heb je nieuwsgierigheid nodig. Heb jij een doel voor ogen, dan kun je jouw doel bereiken door nieuwsgierig te zijn. Je praat erover met een coach of met anderen, leest erover, en al deze nieuwsgierigheid brengt je steeds dichter bij je doel. Het is hiermee een tegenpool van angst. Bij groei voel je altijd wrijving, maar juist door jouw groei vanuit nieuwsgierigheid – en niet angst – te benaderen, durf je stappen te maken.”

Leidt nieuwsgierigheid tot betere werkprestaties?

Er zijn veel factoren die leiden tot goede werkprestaties, maar zeker is dat nieuwsgierige mensen goed zijn voor je organisatie. Zo zit dat:

1.    Ze dagen de status quo uit

Meegaan in de stroom en doen wat we altijd doen, is een valkuil voor veel mensen. Nieuwsgierigheid helpt je out of the box te denken. Deze eigenschap zorgt ervoor dat je meer vraagt, verder kijkt en de status quo in twijfel trekt. En laat dat nu net de basis zijn van veel succesvolle bedrijven!

Nieuwsgierige mensen vragen zich af:

→ Waarom doen we het zo? Wie heeft bedacht dat dit is zoals het hoort? Kan het ook anders? Hoe doen ze het aan de andere kant van de wereld?

2.    Ze zijn niet bang voor veranderingen

We zeiden het net al even: Nieuwsgierige mensen zijn niet bang voor veranderingen en zoeken het juist vaak op. Zie deze instelling als extra levenslust met veel doorvragen, afwisseling, en vernieuwing.

Nieuwsgierige mensen vragen zich af:

→ Kan dit proces beter? Hoe werken we efficiënter? Op welke manier verbeteren we ons product of onze dienstverlening?

3.    Het zorgt voor een goede sfeer op de werkvloer

Nieuwsgierigheid verlegt de focus van je eigen perspectief naar die van de rest. Sandra: “Vaak denken we dat we weten wat anderen bedoelen. Op basis van onze eigen ervaringen, vullen we al snel het antwoord in voor een ander. Daardoor vragen we vaak niet verder. Vragen stellen en professioneel nieuwsgierig zijn, is een waardevolle skill. Door niet in te vullen, maar te verifiëren – klopt het wat ik denk – en er naar te vragen, smeed je een sociale band met je werknemers of collega’s.

→ Ik denk dat ze dit idee niets vinden, en er is vast geen ruimte voor deze nieuwe ontwikkeling. Is dat ook echt zo? Klopt het wat ik denk?

Benieuwd naar meer voordelen van nieuwsgierigheid op de werkvloer? Je leest het in ons andere blog.

Ik ben nieuwsgierig

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Maak een belafspraak Prisca Egter Van Wissekerke Adviseur Schouten Nelissen
Of bel nu zelf

0418 - 688 633