Alle Schouten & Nelissen websites

De enige constante is verandering

Haast dagelijks tref ik mensen die hun beoogde droombaan in de realiteit eigenlijk drie keer niks vinden. Het beeld dat ze hadden van de baan waar ze al zo lang van droomden bleek in de realiteit helemaal niet zo tof te zijn. We hebben vaak een doel, een ideaalbeeld, waar we naartoe willen werken, maar vaak is de realiteit waarin dat ideaal zich bevindt een stuk minder rooskleurig dan dat je al die jaren had gedacht. Maar is dat erg? Ik denk het niet. Je moet je alleen realiseren dat verandering de enige constante in je loopbaan is. Het is daarom zaak dat je altijd blijft bewegen.

De droombaan van een paar jaar geleden is vaak niet de droombaan van morgen. Simpelweg omdat de jij van een paar jaar geleden niet meer de jij van morgen is. Net als de arbeidsmarkt, de wereld en zeer waarschijnlijk het vakgebied waarin je werkt. Dagelijks werk ik met mensen die niets liever willen dan een droombaan hebben. ‘Wist ik maar gewoon dat ik brandweerman wilde worden, was het maar zo simpel.’ Als we één baan op het oog hebben redeneren we vaak enkel romantisch naar een ideaalbeeld, maar vergeten we het realistisch in te kaderen. De dagelijkse praktijk en realiteit van die beoogde droombaan is vaak weerbarstiger dan het beeld dat je ervan hebt.

'Ik heb verdorie zes jaar in de studiebanken gezeten en me daarna jarenlang het snot voor de ogen gewerkt om op een plek te komen waar ik helemaal niet gelukkig word'
Dsc 5918 Gespiegeld

New Dawn Pmqsnuzlzcy

Je doodstaren op een droombaan werkt carrière technisch vaak in je nadeel, want zelfs als je hem bereikt, wat is dan je volgende stap? Alsof je altijd autoverkoper hebt willen worden, wat doe je als je dat een paar jaar succesvol hebt gedaan? Ook die droombaan kan gaan vervelen. Het is een veel te simplistische kijk op de ontwikkeling in je carrière. Daarom coach ik iedereen, ieder traject, om een ding te omarmen: verandering.

Alles is in verandering. Jij, de wereld om je heen, banen, hoe we werken, wat we belangrijk vinden. Alles is constant in beweging, als we die beweging niet incalculeren in de stappen die we nemen, dan kunnen we nooit bestendige keuzes in onze loopbaan maken. In de zoektocht naar de ideale baan, gaat het namelijk niet om de baan. Het gaat om jou, en hoe je met die verandering omgaat.

Jij bent altijd in beweging. Beweging in wat je wilt. Beweging in wat je belangrijk vindt. Je gezinssituatie, je kijk op de wereld, je energielekken en energiebronnen kunnen per dag, week, maand of jaar veranderen. Waar je je vroeger midden in de nacht voor wakker kon maken, daar kom je nu misschien je bed niet eens meer voor uit. Check daarom bij jezelf in. Een paar keer per jaar. Zit je nog wel op de goede koers? Zit je nog op de juiste weg. Want de enige constante, dat is toch echt die verandering.

Ik ben nieuwsgierig

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Maak een belafspraak Prisca Egter Van Wissekerke Adviseur Schouten Nelissen
Of bel nu zelf

0418 - 688 633