Wil jij gratis Whatapp coaching? Neem contact op

Van bankprofessional naar eigen bed & breakfast

“Na ruim 15 jaar bij de bank, veranderde mijn werk. Ik kreeg andere collega’s en merkte dat ik vast begon te lopen”, vertelt Alienka. “Na overleg met mijn werkgever kwam ik met coach Nicolien Ulrici in contact. Hoe kon ik er weer wat van maken en beter met de situatie omgaan? Al pratende kwamen we tot praktische tools om mezelf staande te houden, maar toch veranderde mijn coachvraag al snel in ‘wil ik dit eigenlijk nog wel?’.” Nicolien gaat verder. “Ik zie vaak dat mensen gemaakte keuzes verantwoorden als ‘ze kwamen op mijn pad’. Door Alienka te vragen waar ze over droomt en op welke momenten ze zich écht goed voelt, zette ik haar aan het denken.”

De beste versie van jezelf

“Nicolien vroeg me een afbeelding van mezelf in een goede flow te sturen”, legt Alienka uit. “Ik koos een vakantiefoto waarop we aan het wildkamperen waren in de middle of nowhere. Vrijheid, ruimte, natuur, avontuur en autonomie; daar word ik blij van! En dus bespraken we hoe ik deze basisbehoeftes kon integreren in mijn dagelijks leven. Natuurlijk kwam ook mijn sluimerende droom voor een B&B in Afrika voorbij. Onder welke omstandigheden zou je zoiets kunnen realiseren? Terwijl we het bespraken, ontdekte ik dat het inderdaad een droom was en allesbehalve een concreet plan. Zo’n bucketlist item, je kent ’t wel.”

Het ‘roer om’ moment

Tijd voor een winterse break naar de zon. “Wandelend door de ruige bergen van Gran Canaria viel mijn oog al snel op de schoonheid van het eiland. Het idee van de B&B borrelde op. ‘Dit is de EU. Vestigen kan hier zonder problemen. Bovendien is het niet zo ver van huis.’ Was ik nu serieus aan het overwegen niet tussen de leeuwen, maar tussen de bejaarden te gaan wonen? Waren we écht stiekem al naar huizen aan het kijken?!

Eenmaal thuis liet het idee ons niet los. We kaartten het onderwerp voorzichtig aan bij familie en vrienden en ik vertelde Nicolien over dat ene leuke huis. ‘Is het in goede staat? Wat houdt je tegen?’ vroeg ze. ‘Nou, ik kan toch niet over één nacht ijs gaan? We moeten het nog een keer zien’, was mijn antwoord. ‘Ja, en dus … ?’ antwoordde ze. Ik hing op en boekte een ticket. We gingen, namen een optie op de woning en besloten ‘dit is het gewoon’.”

Praktisch duwtje in de rug

“Nicolien heeft me geholpen met zaken waar ik tegenaan liep. Is het plan haalbaar voor mij, en onder welke voorwaarden? Hoe maak ik het concreet? Als coach pelde ze me af en hielp me dingen, die soms heel logisch waren, op een rij te krijgen. Heb je al eens een makelaar gevraagd naar de waarde van je huis in Nederland? Dat idee. Binnen twee weken was het verkocht. Inclusief alle meubels. Kleren uit de kast, kat onder de arm en daar gingen we.”

De gevoelsmatige kant van vertrekken

“Natuurlijk was de emotionele kant er ook. Ben ik wel een ondernemer? Hoe houden we het leuk als we naast partners ook collega’s worden? En hoe bespreken we dit met onze omgeving, zodat we op een goede manier weggaan?” Nicolien vult aan. “Naast positieve zijn er ook altijd negatieve reacties. Ojee, zou je dit wel doen? Je had zo’n goede baan. Wat als het mislukt? Bedenk dan dat vrienden en familieleden ook met eigen bagage en emoties zitten. Als buitenstaander ben ik een goede partij om mee te sparren omdat ik van een afstand kan kijken.”

Waarom we onze drijfveren negeren

“Veel mensen doen niet wat ze diep van binnen zouden willen. Ten eerste omdat we onszelf vanaf onze jeugd regeltjes hebben opgelegd. Hoe vaak denk je niet ‘ik moet dit of ik moet dat’? Daarnaast worden we beïnvloed door anderen. Vergelijk het maar met een bus. Jij zit weliswaar achter het stuur, maar alle passagiers overschreeuwen jouw routeplanner met aanwijzingen en tips voor de beste route. Wat ook meespeelt, is dat we leven in een maatschappij waarin opleiding belangrijk is. We staan minder stil bij onze innerlijke gedrevenheid.

Uit Alienka’s tests kwam bijvoorbeeld vrijheid als basisbehoefte naar voren. Een keurslijf bij een landelijke bank is dan niet de meest passende plek. Ook sociale vergelijking speelt een rol. We willen niet achterblijven en letten veel meer op elkaar dan vroeger, mede door social media. Met name jongeren leven met het idee van de maakbare wereld. Ben je niet succesvol, dan ligt het aan jezelf want alle mogelijkheden zijn er. Dit geeft stress en gevoelens van mislukt zijn.”

Allemaal het roer om dan maar?

“Nee, natuurlijk niet”, lacht Nicolien. “Alienka neemt grote stappen, mede doordat haar man dezelfde droom had, ze geen kinderen hebben en avontuur in haar bloed zit. Meestal zijn de keuzes minder drastisch. Als coach help ik mensen aan een realistisch perspectief waar ze met plezier naar uit kunnen kijken.”

Alienka beaamt dit. “Mede dankzij de coaching zijn we momenteel aan het verbouwen en gaan we in augustus open. Al is het even wennen in een nieuwe cultuur waar de loodgieter ‘vandaag om 11 uur of anders morgen ergens op de dag’ komt, deze ervaring is nu al geslaagd! Twee weken geleden stond ik op een ladder. Uitzicht op zee. ‘Ik sta gewoon op Gran Canaria mijn luiken te schilderen’, bedacht ik me. Mijn eigen luiken. Hoe gaaf is dat?”

Nieuwsgierig? Op www.villanestor.com volg je Alienka en haar B&B.

Ook de juiste (loop)baan vinden?

Meer geluk uit je huidige functie of een carrièreswitch. Wat je doelen ook zijn, met loopbaancoaching bereik je ze voor je het weet.

© Copyright 2024 New Dawn Coaching | Privacyverklaring | Cookiebeleid | Website door Webmazing