Binnen Nederland is het mogelijk om het STAP-budget aan te vragen. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Het is een overheidsvergoeding van maximaal 1.000 euro per jaar voor het volgen van een opleiding, training of coaching. Dankzij deze subsidie wil de overheid dat jij zelf kunt beslissen over je ontwikkeling. Vandaag gaan we in gesprek met een oud STAP-deelnemer die vertelt over haar ervaring met het aanvragen van het STAP-budget en over het volgen van een training in combinatie met coaching.
Camilla Meijer werkt al sinds 2004 als zelfstandig omgevingspsycholoog binnen de gemeente Amsterdam. Het STAP-budget kwam voor haar op een goed moment want ze was in between opdrachten. Camilla vult aan: “Via het STAP-budget had ik de mogelijkheid mijn kennis even flink bij te spijkeren. Via een oud-buurman werd ik op New Dawn gewezen en ben ik de verschillende trainingen gaan bekijken. Ik werd eigenlijk gelijk nieuwsgierig bij het lezen van de trainingstitel 21st century skills, en de combinatie met zes uur coaching was voor mij helemaal een win-win.”
De aanvraagprocedure verliep verder voor Camilla heel makkelijk en werd ook goedgekeurd. In maart 2022 startte de training en kon de coaching ingepland worden. Camilla vertelt: “Vooral de coach was voor mij van toegevoegde waarde, omdat ik te maken hadden met onzekerheid in mijn opdrachten door het lange thuiswerken tijdens de pandemie. Het contact met collega’s was weg en soms wist ik niet meer goed wat ik in gesprekken moest zeggen. Door deze training en coaching leerde ik weer ad rem te reageren. De combinatie van coaching en training was perfect. In de training leerde je vooral theorie en tijdens de coaching werd er écht gekeken naar waar ik aan wilde werken. Het voelde heel persoonlijk en fijn om met de coach fysiek af te spreken tijdens een wandeling waar we konden praten over bepaalde saboteurs waar ik mee te dealen heb. Hij heeft me echt handvaten gegeven waar ik direct mee aan de slag kon.”
Er zijn ook een aantal skills die Camilla nu nog steeds toepast. Camilla: “In de training heb ik geleerd een goede mindmap te maken. Zo heb ik een mindmap gemaakt over zaken waar ik aan wil blijven werken om mijn creativiteit te boosten. Dit gaat over kleine dingen als een wandeling maken tussen het werken door, mediteren en muziek luisteren. Het is dan fijn om af en toe even naar die mindmap te kijken en daaraan herinnerd te worden. Daarnaast ben ik net met een nieuwe klus begonnen en dreigde ik weer in dezelfde valkuil te stappen dat ik alles maar snel moest afronden. Ik ben toen even achterover gaan leunen en heb nagedacht over wat er nu precies werd gevraagd. Dit heb ik toen in een mindmap verwerkt en dat hielp enorm.”
Camilla zou de training met coaching zeker aanbevelen aan anderen. Camilla: “Ook al voelde het als twee losse onderdelen, het versterkt elkaar wel écht. Daarnaast was het heel fijn dat je de training in je eigen tijd kon volgen en ook de coaching kon plannen op een moment dat het jou uitkomt. Je zit niet vast aan opleidingsdagen waar je rekening mee moet houden.
Camilla: “Ik probeer elementen uit de training en coaching vast te blijven houden in mijn dagelijkse leven. Af en toe een blik op mijn mindmap helpt daarbij. Daarnaast wil ik de mogelijkheden onderzoeken om met een coach verder te gaan. Ik merkte toch wel dat voor mij daar de meeste toegevoegde waarde zit. Iemand die met de juiste vragen jou verder kan helpen in zowel je privé als zakelijke leven is heel erg waardevol.”